Receptajánlatok



Álom saláta

HOZZÁVALÓK:

15-20 dkg tempeh 

1 fejes saláta

1 csomó vízizsázsa vagy spenót

1 szeletelt uborka

1 kis lila hagyma, vékonyan szeletelve

1 kis répa, finomra vágva (durvára reszelve)

1 kis tök, vékonyan szeletelve

1 csésze szeitán vagy sült tofu

2-3 piros retek, szeletelve

12 zöld vagy fekete olajbogyó, felezve vagy negyedelve

olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉSE:

Süsd meg az olajban a tempeh darabokat mindkét oldalon, ropogósra, arany barnára (kb. 2 perc mindegyik oldalon). Tedd papírtörölközőre vagy csepegtesd le az extra olajat, sózd meg. Mosd meg a salátát, szárítsd le, készíts salátaágyat 4 kis vagy 1 nagy tálban.Vágd össze a zsázsát vagy spenótot, keverd össze az uborkával, hagymával, répával és tempeh-el, oszd el a salátaágyon, vagy halmozd fel.Rakd a szélére váltakozva a szeitánt vagy tofut, a tetejére a retket és olajbogyót.

Mennyei Thai Saláta Földimogyorós Tempeh-vel

Ez a saláta tökéletes növényi alapú főétel lehet vendégfogadáshoz, vagy amikor gyorsan szeretnél egy kiadós, mégis egészséges ételt az asztalra varázsolni. Igazi közönségkedvenc, mert bár saláta, mégis laktató, és tésztát is tartalmaz! Ki mondana nemet egy tésztás salátára? 


Ez a saláta önmagában is ízletes és 30 perc alatt elkészíthető. Thai és indonéz ihletésű saláta szivárványszínű zöldségekkel, tésztával és pácolt földimogyorós tempeh-vel! Öntsd le földimogyorós szósszal egy ízletes, tápláló, növényi alapú étkezéshez!


Hozzávalók SALÁTA

  • 170 g cérnametélt (ajánlott a barna rizs tészta használata)
  • 2 közepes sárgarépa, zöldséghámozóval vagy spirálozóval "szalagosra" vágva
  • 2 szál újhagyma (finomra vágva)
  • 1/4 csésze apróra vágott koriander
  • 2-3 evőkanál apróra vágott menta
  • 1 csésze spenót (apróra vágva)
  • 1 csésze vékonyra szeletelt vöröskáposzta
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika (vékonyra szeletelve)
  • 250 g pácold földimogyorós Tempeh 

ÖNTET

  • 1/3 csésze sós krémes földimogyoróvaj, mandulavaj vagy napraforgómagvaj
  • 3 evőkanál gluténmentes tamari (vagy szójaszósz, ha nem gluténmentes)
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál chili fokhagyma szósz (vagy helyettesíthető 1 piros thai chili aprítva // vagy 1/4 teáskanál piros porpaprika)
  • 1 közepes lime leve (kb. 3 evőkanál vagy 45 ml)
  • ~1/4 csésze víz (a hígításhoz)

Elkészítés

  1. Főzd meg a rizstésztát a csomagolás utasításai szerint, majd öblítsd le, csepegtesd le, és tedd félre hűlni.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a főtt és lehűtött tésztát, sárgarépát, újhagymát, koriandert, mentát, spenótot és kaliforniai paprikát. Tedd félre.
  3. Készítsd el az öntetet úgy, hogy a földimogyoróvajat, tamarit, juharszirupot, chili szószt (vagy chilit vagy pirospaprikát) és lime levet egy kis keverőtálba teszed, és összekevered. Ezután fokozatosan adj hozzá meleg vizet, amíg egy sűrű, de önthető szószt nem kapsz.
  4. Kóstold meg, és szükség szerint állítsd be az ízeket, adj hozzá több juharszirupot az édességért, chili szószt (chilit vagy pirospaprikát) a csípősségért, lime levet a savasságért vagy tamarit a sósságért. Tedd félre.
  5. Add hozzá a tempeh felét valamint az öntet felét a salátához, és keverd össze. Ezután tedd rá a maradék tempeht és öntetet. Azonnal tálald. A maradékot lefedve tárold a hűtőben legfeljebb 4-5 napig, de legjobb frissen. Ha előre készíted, érdemes a salátát öntet nélkül hagyni, és külön tárolni a földimogyorós pácolt tempeht.

Megjegyzések

  • Az elkészítési idő nem tartalmazza a tempeh elkészítését.

Hideg szezámos tészta tempeh-vel:

Hozzávalók: 

25 dkg zöldséges tempeh

2 evőkanál földimogyoró-olaj

25 dkg teljes kiőrlésű spagetti

85 gramm hámozott edamame bab

1/4 csésze nátriumszegény tamari

1 evőkanál pirított szezámolaj

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál lime-lé

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 kicsi piros, sárga vagy narancssárga kaliforniai paprika, 2 cm-es szeletekre vágva

3 mogyoróhagyma (a fehér és a világoszöld részek), vékonyra vágva

4 dkg aprított korianderlevél

Elkészítés:

Kockázd fel a tempeh-t egycentis darabokra. Serpenyőben melegítsd közepes lángon a földimogyoró olajat, add hozzá a tempeh-t és alkalmanként keverve süsd, míg aranybarna nem lesz. Vedd le a lángról és tedd félre. Még a tempeh sütése közben forralj fel egy fazék sós vizet, öntsd bele a tésztát, és főzd a csomagoláson leírtaknak megfelelően. Szűrd le és öblítsd le hideg vízzel, majd tedd félre. Közben forralj vizet egy kisebb fazékban, tedd bele az edamame babot, és főzd, míg puha nem lesz. Szűrd le és öblögesd át hideg vízzel, majd tedd félre. Egy kis tálban vegyítsd el a tamarit, a szezámolajat, az olívaolajat, a lime-levet és a pirospaprikát, és verd fel. Egy nagyobb tálban öntsd össze a tempeh-t, a tésztát, a paprikát, az edamamét és a mogyoróhagymát. Öntsd rá a szószt, hogy mindent ellepjen. Díszítsd korianderlevéllel.



Spenótlevélbe göngyölt tempeh tekercs

Hozzávalók:

300 tempeh

50 g nagy spenótlevél

1 gerezd fokhagyma

1/2 vöröshagyma

1 evőkanál szója szósz

só, bors

olíva olaj

Elkészítés: 

Vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsuk meg az olíva olajon őket. Szeleteljük fel a tempeh* kockát körülbelül 3 cm-es darabokra. Tegyük a fokhagymás, hagymás olajba a tempeh darabokat és pirítsuk meg mindkét oldalát. Fűszerezzük sóval, borssal. Adjuk hozzá a szójaszószt és még pirítsuk tovább 2 percig. Ezekután a kész tempeh darabokat tekerjük bele a spenótlevelekbe. Ezt követően forgassuk meg 1-1 percre a szójás olajban, majd csepegtessük le és tálaljuk. Köretként leginkább rizs illik hozzá.



Tempeh párolt savanyú káposztával

Hozzávalók:

1 csomag (20-25 dkg) tempeh, kockára vagy vékony csíkokra vágva

1 csésze savanyú káposzta

1/2 csésze savanyú káposzta lé vagy víz

Elkészítés:

Tegyük a tempeh-t egy serpenyőbe, tegyük a tetejére a savanyú káposztát és adjuk hozzá a vizet, vagy a savanyú káposzta levet. Forraljuk fel fedő alatt, majd vegyük kicsire a lángot és főzzük lassú tűzön 15-20 percig. Közben időnként nézzük meg, hogy van-e alatta elég víz és nem ég-e oda. A tűzről levéve helyezzük egy tálaló edénybe és díszítsük egy kevés aprított petrezselyem zölddel.



Spagetti Tempeh Bolognese

Hozzávalók:

500g spagetti

250 g friss tempeh

5 evőkanál olivaolaj 

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 közepes fej apróra vágott hagyma

1 teáskanál pirospaprika

250 g gomba

100 ml vörösbor

2 teáskanál oregánó

1 teáskanál kakukkfű

2 közepes paradicsom kockázva

1 evőkanál szójaszósz

150 g sűrített paradicsom

só, bors ízlés szerint

reszelt vegán szója sajt

Elkészítés:

Morzsoljuk össze a tempeh-t, esetleg tegyük egy darálóba, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen pép. Egy serpenyőben süssük meg a tempeh-t folytonos kevergetés közben olivaolajon amíg kissé ropogósra sül. Hozzáadjuk a fokhagymát, hagymát, paprikát és a sűrített paradicsomot. Lassú tűzön főzzük a mártást, majd adjuk hozzá a szójaszószt, a vörösbort, az oregánót, gombát, a kakukkfüvet és a paradicsomot. Főzzük 15 percig, ízesítsük sóval, borssal. Ha a szósz túl savanyú, adjunk hozzá egy kis cukrot.

A tésztát főzzük a csomagoláson leírtak szerint. Tegyük a tésztát tányérokra, majd öntsük le a szósszal. Még forrón szórjuk meg reszelt vegán szója sajttal.

Serpenyős Tempeh Bolognese

Serpenyős Tempeh Bolognese vegán olasz ízt varázsol az asztalodra. 


Hozzávalók BOLOGNESE

  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy helyettesítsd kétszer annyi vízzel)
  • 3/4 csésze finomra vágott hagyma
  • 1 csésze síitáké (vagy cremini) gomba, apróra vágva
  • 250 g tempeh (finomra aprítva vagy reszelve)
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál kókuszaminó (vagy 1 evőkanál tamari vagy balzsamecet)
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1/2 teáskanál piros őröltbors (ízesítsd a kívánt csípősségi szerint)
  • 1/4 csésze száraz vörösbor
  • 1 konzerv (kb. 800 g) darabolt paradicsom
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál friss oregánó
  • 1-2 evőkanál vegán parmezán (plusz ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál választott édesítőszer (például juharszirup vagy kókusz cukor)
  • Víz, szükség szerint a hígításhoz

Tálaláshoz (opcionális)

  • Spagetti tök
  • Főtt tészta
  • Friss bazsalikom

Elkészítése

  1. Hevíts fel egy nagy peremes serpenyőt, lábast vagy öntöttvas edényt (amennyire csak lehet nagyot, hogy legyen hely a pirításhoz) közepes hőfokon. Ha forró, add hozzá az olajat (vagy vizet) és a hagymát, majd pirítsd 4-5 percig, amíg áttetsző és puha nem lesz, gyakran kevergetve. Adj hozzá még vizet, ha szükséges, mivel gyorsan elpárolog.
  2. Add hozzá a gombát és keverd össze. Pirítsd még 2 percig. Ezután add hozzá a reszelt tempeht és a fokhagymát, és keverd össze (ha a serpenyőd kicsi, végezd el ezt 2 adagban, hogy a tempehnek legyen helye pirulni*). Ezután add hozzá a kókuszaminót, a köménymagot és a piros őröltborsot. Pirítsd 4-5 percig (akár 10 percig), gyakran kevergetve, amíg minden aranybarnára sül. Ha túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőt.
  3. Add hozzá a bort, keverd össze, és főzd 1 percig. Ezután add hozzá a darabolt paradicsomot, paradicsompürét, oregánót, vegán parmezánt és az édesítőt. Hígítsd vízzel, ha szükséges (kb. 1/4 csésze / 60 ml). Keverd össze, és főzd 10 percig.
  4. Kóstold meg, és igazítsd az ízeket, ha szükséges, több kókuszaminót vagy sót a sósságért, piros őröltborsot a csípősségért, oregánót a gyógynövényes ízért, paradicsompürét a mélyebb ízért, vagy vegán parmezánt a sajtos ízért.
  5. Tálald kedvenc tésztáddal vagy tészta alternatívával, például spagetti tökkel, penne tésztával, vagy cukkini- vagy répa tésztával, és díszítsd friss bazsalikommal (opcionális)!

A lehűtött maradékok lefedve tárolhatók a hűtőben legfeljebb 5 napig, vagy a fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig. Fagyasztás után olvaszd fel és melegítsd újra egy lábasban vagy mikróban, szükség szerint egy kis vízzel.

Megjegyzések *Fontos, hogy olyan serpenyőt használj, amely elég nagy ahhoz, hogy a tempehnek legyen helye pirulni. Adj hozzá még egy kis olajat, ha szükséges és biztosítsd, hogy a tempeh szépen megpiruljon!

• A kókuszaminó: egy olyan szósz, amelyet a kókuszpálma erjesztett nedvéből készítenek, és tengeri sóval kombinálnak. Ízében és állagában hasonlít a szójaszószhoz, de enyhébb és kissé édesebb.

Egyszerű Vegán Lasagne

Ez az egyszerű, 10 hozzávalós lasagne a klasszikus lasagne növényi alapú változata. A szósz extra ízét kókuszaminóval és fűszerekkel fokozzuk. Adj hozzá házi vagy boltban vásárolt marinara szószt, és máris kész van egy igazán finom lasagne szósz. Miután megvan a szósz, sajt és tészta, kezdődhet a rétegezés. Hihetetlenül ízletes, kiadós vegán lasagne, 10 hozzávalóból! Puha lasagne tésztát rétegezünk makadám-diós ricottával és tempeh-fűszerezett marinara szósszal!

Hozzávalók

SZÓSZ

  • 1 evőkanál avokádó vagy olívaolaj
  • 250 g tempeh*, finomra vágva
  • 2 evőkanál kókuszaminó (vagy helyettesíthető tamarival vagy vegán worcestershire szósszal, de csökkentsd a mennyiséget)
  • 1/2 teáskanál köménymag (opcionális)
  • 1/4 teáskanál piros őröltbors (opcionális)
  • 600g marinara szósz (esetleg házi)

SAJT

  • 2 ¼ csésze nyers makadám dió (vagy nyers kesudió, 1 órán át áztatva forró vízben, majd lecsepegtetve)
  • 3 ½ evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál tápláló élesztő (plusz ízlés szerint)
  • 3/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1/3 teáskanál tengeri só
  • 1/3 – 3/4 csésze víz

TÉSZTA

  • 300 g vegán-barát lasagne tészta (gluténmentes, ha szükséges*)

TÁLALÁSHOZ (opcionális)

  • Vegán parmezán sajt
  • Friss gyógynövények (például bazsalikom vagy petrezselyem)


Megjegyzések

  • Tárolás: fagyaszd le legfeljebb 1 hónapra. Újra melegítéshez hagyd, hogy felengedjen a fagyasztás után és melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, fedd le fóliával, és süssd 30 percig 45 percig vagy 1 óráig (ha fagyott). Ezután távolítsd el a fóliát, és süssd további 5-10 percig, vagy amíg a szósz buborékolni kezd és forró.
  • A marinara szósz: egy egyszerű, de ízletes olasz paradicsomszósz, amelyet általában tésztákhoz, pizzákhoz vagy más ételekhez használnak. Alapvetően paradicsomból, fokhagymából, olívaolajból és különböző fűszerekből (például bazsalikomból, oregánóból) készül. Néha hozzáadnak hagymát, chili pelyhet vagy egy kevés vörösborecetet is, hogy gazdagabb ízt érjenek el. A marinara szósz népszerűsége egyszerűségének és sokoldalúságának köszönhető: könnyen elkészíthető, és jól illik számos ételhez
  • A kókuszaminó: egy olyan szósz, amelyet a kókuszpálma erjesztett nedvéből készítenek, és tengeri sóval kombinálnak. Ízében és állagában hasonlít a szójaszószhoz, de enyhébb és kissé édesebb.

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Készíts elő egy nagy sütőtálat és enyhén zsírozd ki.
  2. Kezd a szósz előkészítésével/melegítésével. Hevíts fel egy nagy edényt vagy peremes serpenyőt közepes hőfokon. Ha forró, add hozzá az olajat és a tempeht (vagy gombát – mi mindkettőt használtunk) és kezdd el pirítani, alkalmanként kevergetve, kb. 3 percig.
  3. Add hozzá a kókuszaminót (vagy worcestershire szószt), köményt (opcionális) és piros őröltborsot (opcionális), és folytasd a pirítást további 5 percig. A keveréknek aranybarnának és jól átsültnek kell lennie.
  4. Közben, ha a tészta főzést igényel, forralj fel egy nagy edény vizet (máskülönben hagyd ki ezt a lépést). Ha forr, adj hozzá egy bő csipet sót és a lasagne tésztát (vagy más tésztát). Főzd a csomagoláson található utasítások szerint, hogy al dente állagot érj el. Ezután szűrd le és tedd félre. Opcionálisan: Csepegtess egy kis olajat a tésztára, hogy ne ragadjon össze.
  5. A tempehhez és/vagy gombához add hozzá a marinara szószt és keverd össze. Főzd alacsony hőfokon kb. 5 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ezután kóstold meg, és ízesítsd ígény szerint, sóval vagy piros őröltborssal. Vedd le a tűzről, kapcsold ki a főzőlapot és tedd félre.
  6. Következő lépésként készítsd el a "sajtot". Add hozzá a makadámia diót (vagy áztatott kesudiót) egy konyhai robotgéphez vagy egy nagy sebességű turmixgéphez a citromlével, tápláló élesztővel, fokhagymaporral és tengeri sóval, és mixeld/blendeld laza pasztává.
  7. Add hozzá a kevesebb mennyiségű vizet (1/3 csésze 60 ml). Folytasd a keverést, szükség szerint lekaparva az oldalakat. Ezután adj hozzá több vizet — 1 evőkanál (15 ml) adagokban — amíg egy sűrű paszta képződik. A legjobb állagot konyhai robotgéppel lehet elérni, de turmixgéppel is működhet, bár több lekaparásra és több folyadékra lehet szükség. Az állag, amit keresel, egy sűrű, kenhető, puha "sajt."
  8. Kóstold meg és ízesítsd szükség szerint, több tápláló élesztőt a sajtos ízhez, sót a sóssághoz, citromlevet az élességhez, vagy fokhagymaport a fokhagymaízhez. Keverd át újra!
  9. Az összeállításhoz adj egy vékony réteg marinara szószt a sütőtál aljára. Terítsd el egyenletesen. Ezután adj hozzá egy réteg főtt tészta (vagy nyers tészta, ha no-boil változatot használsz). Tedd rá a sajtkeverék 1/3-át és terítsd el egyenletes rétegben.
  10. Adj hozzá egy újabb réteg marinara szószt, és használd a kanalat, hogy eloszlasd a sajtrétegen. Ezután adj hozzá egy újabb réteg tésztát. Tedd rá a sajt 1/3-át és terítsd el egyenletes rétegben.
  11. Adj hozzá egy újabb réteg marinara szószt és terítsd el egyenletes rétegben. Ezután tegyél egy újabb réteg tésztát és a maradék sajt 1/3-át, és terítsd el egyenletes rétegben. Tedd rá a maradék marinara szószt és terítsd el egyenletesen.
  12. Tedd a sütőtálat a előmelegített sütőd középső rácsára, és süsd 40-45 percig, fedetlenül, vagy amíg a szósz buborékolni kezd és/vagy a szélek megpirulnak.
  13. Gondosan vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni 5-10 percig, mielőtt szeletelnéd és tálalnád. Ajánlott friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel és extra vegán parmezán sajttal tálalni.

Egyszerű Vegán Húsgolyók

Ez a növényi alapú húsgolyó változat az olasz-amerikai húsgolyók ízeit idézi, amelyeket általában zsemlemorzsával és fűszerekkel készítenek. Ez a recept egyszerű, mindössze 10 hozzávalót tartalmaz, és nagyjából 45 percet vesz igénybe az előkészítés és a főzés. Ez a recept tökéletes választás egy különleges hétköznapi vacsorához. Bár kicsit több időt vesz igénybe az elkészítése, mégis egyszerű és rendkívül kielégítő, egészséges és tápláló ételt eredményez.

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra, és készítsd el a lenmag tojást egy kis tálban a lenmagliszt és víz összekeverésével, majd hagyd állni néhány percig.
  2. Egy nagy, mély serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát 1/2 evőkanál olívaolajban, közepes lángon, amíg puha és áttetsző nem lesz – kb. 3 perc. Tedd félre.
  3. Daráld le a tempéht egy robotgéppel. Ezután add hozzá a pirított fokhagymát, hagymát és a maradék hozzávalókat (az olívaolaj kivételével), és mixeld össze. Egy formálható "masszát" kell kapnod.
  4. Kóstold meg, ízesítsd tovább, ha szükséges. A tempeh kissé kesernyés ízű lehet, de ha be van vonva, megsütve, és marinara szósszal tálalva, ez kevésbé lesz észrevehető.

Megjegyzés: Attól függően, mennyire sós a vegán parmezán sajtot, szükséged lehet egy kis só és bors hozzáadására ebben a pontban.

Kanállal vegyél ki 1 evőkanálnyi adagokat a tésztából, és formázz belőlük golyókat. Ekkor melegítsd fel a korábban használt serpenyőt közepes lángra.

Hozzávalók a húsgolyókhoz


  • 1/2 csésze fehér hagyma (aprítva)
  • 3 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 evőkanál lenmagliszt (a lenmag tojás elkészítéséhez)
  • 2 ½ evőkanál víz (a lenmag tojás elkészítéséhez)
  • 250 g tempeh
  • 1/3 csésze vegán parmezán sajt
  • 2 teáskanál olasz fűszerkeverék (vagy 1/2 teáskanál szárított bazsalikom és oregano)
  • 1/4 csésze friss petrezselyem (opcionális)
  • 1/2 csésze vegán zsemlemorzsa (gluténmentes, ha szükséges // vagy helyettesíthető mandulaliszttel)
  • 2 evőkanál kedvenc marinara vagy paradicsomszósz
  • Olívaolaj (a pirításhoz)
  • Só és bors (ízlés szerint)


A húsgolyók bevonásához

  • 1/3 csésze vegán zsemlemorzsa (gluténmentes, ha szükséges)

1/3 csésze vegán parmezán sajt 

  1. Egy sekély tálban keverd össze a maradék zsemlemorzsát és a parmezán sajtot. Add hozzá a tempeh golyókat egyenként vagy kettőnként, és forgassuk meg őket, hogy bevonja a keverék.
  2. Adj annyi olívaolajat a forró serpenyő aljára, hogy vékony réteget képezzen, majd add hozzá a bevont tempeh golyókat két adagban, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt. Pirítsd kb. 5 percig, rázva a serpenyőt, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon.
  3. Tedd a megpirult húsgolyókat egy sütőlapra, és süsd őket a sütőben kb. 15 percig, vagy tovább, ha ropogósabb eredményt szeretnél.
  4. Közben készítsd elő a tésztát, amit a húsgolyókkal tálalsz, valamint marinara szószt (vagy pizzaszószt).
  5. Amikor a húsgolyók mély aranybarnák és elég szilárdak tapintásra, vedd ki a sütőből.
  6. Tálaláshoz tedd a főtt tésztát egy tányérra, helyezd rá a húsgolyókat, és öntsd rá a marinara szószt. Szórd meg még egy kis vegán parmezán sajttal és friss petrezselyemmel. A maradékot néhány napig el lehet tartani a hűtőben, de legjobb frissen fogyasztani.


Megjegyzések

  • Gőzölheted vagy főzheted a tempeht kb. 15 percig felhasználás előtt, hogy semlegesítsd az ízét. Bár nem feltétlenül szükséges.
  • * A marinara szósz: egy egyszerű, de ízletes olasz paradicsomszósz, amelyet általában tésztákhoz, pizzákhoz vagy más ételekhez használnak. Alapvetően paradicsomból, fokhagymából, olívaolajból és különböző fűszerekből (például bazsalikomból, oregánóból) készül. Néha hozzáadnak hagymát, chili pelyhet vagy egy kevés vörösborecetet is, hogy gazdagabb ízt érjenek el. A marinara szósz népszerűsége egyszerűségének és sokoldalúságának köszönhető: könnyen elkészíthető, és jól illik számos ételhez.

Elkészítés:

  • Vágd ketté a tempeht keresztben (így két egyforma négyzetet alapú tempéht kapsz), majd szeleteld vékonyan mindegyik négyzetet három részre, hogy hat nagyon vékony négyzetet kapj (a legegyszerűbb ezt úgy megtenni, hogy a tempeht laposan a vágódeszkára helyezed, és vízszintesen tartod a kést az egyenletes vágás érdekében). Ezután vágd mindegyik négyzetet három téglalap alakú csíkra. Összesen körülbelül 18 tempeh darabot kell kapnod (az eredeti recept szerint).

  • Egy sekély tálban, peremes tányéron vagy sütőtálban keverd össze az olajat, a tamarit, a juharszirupot, a sót, a folyékony füstöt, a füstölt porpaprikát, a fekete borsot és az opcionális cayenne borsot. Kóstold meg és ízesítsd, ahogy szükséges. Eléggé sósnak, füstösnek, enyhén csípősnek és édesnek kell lennie (még egy kicsit túl édesnek is, hogy ellensúlyozza a tempeh keserűségét).

  • Add hozzá a tempeht, és forgasd át, hogy minden oldala jól bevonódjon (egy sütőecset használata segíthet a teljes bevonásban). Pácoljuk 10-15 percig, egyszer megfordítva, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

  • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.

  • Helyezd a tempéht (a felesleges pácot tartalékolva a kenéshez) a sütőpapírral bélelt sütőlapra, és rendezd el, helyezd el egy rétegben.

  • Süsd 10 percig, majd vedd ki a sütőből, fordítsd meg, és bőségesen kend meg a tartalékolt páccal. Süsd még 8-10 percig, vagy amíg barnulni és enyhén ropogósodni nem kezd.

Pácolt Tempeh Bacon: 

 Egy sütőecset használatával a tempeht gazdagon bekenjük a páccal és a pácolás után a tempeh csíkokat megsütjük, megfordítjuk, megkenjük további páccal, majd újra megsütjük a végeredmény, egészséges és igen ízletes Tempeh Bacon.

Hozzávalók:

250 g Tempeh

1 evőkanál olaj (avokádóolaj // ha olajmentesen készíted, adj hozzá egy kicsit több tamarit és juharszirupot)

3 evőkanál tamari (vagy kókuszaminot*)

2 ½ evőkanál juharszirup

1 nagy csipet tengeri só

1 ½ teáskanál folyékony füst

1 ½ teáskanál füstölt porpaprika

1/2 teáskanál őrölt fekete bors (plusz még egy kis mennyiség a bevonáshoz)

1 csipet cayenne bors (opcionális // hagyd ki, ha kevésbé csípősre szeretnéd)

Azonnal fogyaszd el, vagy tárold a kihűlt maradékokat légmentesen záródó edényben a hűtőben 5 napig, vagy a fagyasztóban akár 2 hónapig. Melegítsd újra 170 °C hőmérsékletű sütőben vagy közepes lángon a tűzhelyen, amíg forró nem lesz.

Hummus Szendvics Füstös Tempeh Baconnal:

 Ez a gyors és egyszerű pikáns szendvics, egészséges fehérjével és rostokkal. Amelyet Hummus Tempeh Baconnal készítünk ami ízes, füstös, rendkívül kielégítő növényi alapú alternatíva a bacon helyett. Fehérjében, rostban gazdag szójababból készül. 

Teszünk még a szendvicsbe uborkát, mely ropogós, frissítő, hidratáló, és jó forrása a C-vitaminnak, K-vitaminnak, káliumnak és még sok másnak, továbbá gazdagítjuk még lucerna csírával, így friss, ropogós, és tökéletes szendvicskísérőt kapunk (még jobb, mint a saláta — meglátod, amikor kipróbálod) és paradicsomot, ami édes, lédús, tele C-vitaminnal és antioxidánsokkal, illetve még avokádót teszünk bele, amely gazdag, krémes, és nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, hogy jóllakottnak érezd magad.

A legjobb, ha frissen fogyasztod, de a humusz és a tempeh bacon külön tárolva 3-4 napig eláll, így előre elkészítheted őket, és amikor gyors hétköznapi ebédre vágysz, csak össze kell állítani a szendvicset!

Megjegyzések:

  • Az előkészítési és főzési idő a bolti hummus és tempehguru tempeh bacon használatát és a tempeh bacon tűzhelyen történő melegítését feltételezi.

  • A kókuszaminó: egy olyan szósz, amelyet a kókuszpálma erjesztett nedvéből készítenek, és tengeri sóval kombinálnak. Ízében és állagában hasonlít a szójaszószhoz, de enyhébb és kissé édesebb.

Hozzávalók:


  • 3-4 evőkanál fűszeres házi készítésű chipotle hummusz (vagy helyettesítsd bolti változattal)
  • 3 szelet tempeh bacon (elkészítését megtalálod receptjeink között)
  • 2 szelet szendvicskenyér
  • 6 szelet friss uborka
  • 1-2 szelet friss paradicsom
  • 3 szelet érett avokádó
  • 1/4 csésze lucerna csíra (vagy választható zöldekkel helyettesítve)

Elkészítés:


  1. Ha házi készítésű chipotle hummuszt és tempeh bacont használsz, először ezeket készítsd el. Ezeket 3-4 nappal előre is elkészítheted. Egyébként használj Tempehguru tempeh bacont, és a csomagolás utasításai szerint készítsd el.
  2. Pirítsd meg a kenyeret (ha szeretnéd), és szeleteld fel a szendvics hozzávalóit (uborka, paradicsom, avokádó).
  3. Állítsd össze a szendvicset úgy, hogy az egyik szelet kenyérre chipotle hummust kensz, majd rétegezd (ebben a sorrendben) az uborkát, tempeh bacont, csírát, paradicsomot, avokádót, és a maradék szelet kenyeret. Jó étvágyat!

Füstös Tempeh Burrito Tál:

Mexikói ízei egészséges változatban.

Hozzávalók:

- 1 csésze nyers barna rizs + víz a főzéshez

- 1 500 g konzerv fekete bab (ha sótlan, adj hozzá sót)

- 1/2 teáskanál római kömény por

- 250 g tempeh (kockára vágva)

- 1 evőkanál olíva- vagy avokádóolaj


SZÓSZ:

- 1 evőkanál olíva- vagy avokádóolaj

- 1/2 nagy fehér hagyma (apróra vágva)

- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva (2 gerezd ~1 evőkanálnyi mennyiséget ad)

- 1 500 g konzerv paradicsomszósz

- 1 egész chipotle paprika adobo szószban (konzerv // 1 evőkanál szósz vagy ízesítsd szerint akár több)


TÁLALÁSHOZ (opcionális)

- Friss koriander, apróra vágva

- Vörös káposzta, vékonyra szeletelve

- Csípős szósz

Elkészítés:

1. Ha rizzsel tálalod, akkor barna rizshez! 45 percig tart Füstös Tempeh Burrito Tál elkészítése, ezért kezdd el most a főzését, hogy a tálalásra kész legyen.

2. Ezután párold meg a tempeht úgy, hogy egy nagy serpenyőbe kevés kb. 2-3 centinyi vizet töltesz, és felforralod. Ezután helyezd bele a pároló kosarat, és tedd rá a tempeht (egészben vagy nagy darabokra vágva). Fedd le, és párold 15 percig – ez kissé megpuhítja az állagát, és ami a legfontosabb, csökkenti a keserűségét. Párolás után kockázd fel és tedd félre.

3. Készítsd el a szószt úgy, hogy egy közepes méretű öntöttvas vagy fém serpenyőt melegíts közepes lángon. Amikor már forró, adj hozzá olajat és hagymát. Folyamatosan kevergetve főzd, amíg puha és enyhén barnára sül – kb. 3 percig. Ezután add hozzá a fokhagymát, és főzd további 1-2 percig.

4. Add hozzá a paradicsomszószt, a chipotle paprikát és az adobo szószt, és keverd össze. Melegítsd, amíg pezseg, majd csökkentsd a hőt alacsonyra, és párold 3-4 percig.

5. A szószt öntsd át egy turmixgépbe, és keverd teljesen simára. Ha darabosabb szószt szeretnél, csak pulzálj néhányat, hogy maradjon egy kis textúra (én a simábbat kedvelem). Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint, adj hozzá egy csipet sót az íz fokozásához, vagy adobo szószt a csípősséghez.

6. A szószt tedd vissza a serpenyőbe, és alacsony lángon, időnként megkeverve melegítsd, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek elmélyüljenek.

7. A fekete babot tedd egy kis serpenyőbe, és közepes lángon melegítsd fel. Amikor elkezd pezsegni, csökkentsd a hőt, add hozzá a római köményt és egy csipet tengeri sót, keverd össze, és tartsd alacsony hőmérsékleten, lassú tűzön, hogy melegen maradjon a tálalásig. Ha pürésebb bab állagot szeretnél, egy fakanál hátuljával törd össze, amíg sűrű és pasztaszerű lesz (de lehet egészben hagyni is).

8. Egy másik nagy serpenyőt melegíts közepes lángon. Amikor már forró, adj hozzá olajat és a kockára vágott (párolt) tempeht, és süsd ropogósra és barnára minden oldalon – körülbelül 6-8 percig összesen. Ezután add hozzá a piros szószt és óvatosan keverd össze, hogy bevonja.

9. Fedd le 2-3 percre, hogy az ízek összeérjenek, majd vedd le a fedőt, és nagyon alacsony hőmérsékleten párold tovább a tálalásig.

10. Tálaláshoz oszd el a rizst, a babot, a tempeht és a választott zöldségeket 2-3 tál között. Díszítsd lime-mal és friss korianderrel (opcionális).

A maradékot lefedve tárold a hűtőben akár 3 napig.

Pácolt Mogyorós Tempeh 


Szaftos, sült tempeh fűszeres-édes mogyorószószban pácolva! Szuper ízletes, laktató, és tökéletes tésztákhoz, salátákhoz és még sok máshoz! Vegán és gluténmentes.

Hozzávalók:

TEMPEH

- 250 g tempeh


SZÓSZ

- 1 egész friss chili (aprítva/zúzva // vagy helyettesíthető 1/4 teáskanál szárított piros chilivel)

- 1 és 1/2 evőkanál szezámolaj (ha kerülöd az olajat, hagyd ki, és adj hozzá egy kicsit több lime levet, szójaszószt és juharszirupot)

- 2 evőkanál sózott krémes mogyoróvaj (vagy mandula-, kesudióvaj vagy napraforgómagvaj)

- 2 evőkanál gluténmentes tamari (vagy szójaszósz, ha nem szükséges a gluténmentesség)

- 2 evőkanál lime lé

- 3 evőkanál juharszirup

Elkészítése:

1. A tempeh keserűségének eltávolításához helyezd egy peremes serpenyőbe vagy lábasba, amelyben 2-3 cm víz van, és közepes lángon forrald fel gyengén. Párold a tempeht összesen 10-12 percig, a félidőnél egyszer fordítsd meg. Ezután öblítsd le, töröld szárazra, és vágd vékony, harapásnyi darabokra, talán jobb hosszában félbevágni, majd kis háromszögekre szeletelni. (Minél kisebbek a darabok, annál jobban magukba szívják a pácot.) Tedd félre.

2. Keverd össze a pácot úgy, hogy a chilit, szezámolajat, mogyoróvajat, tamarit, lime levet és juharszirupot egy tálban összekevered. Habverővel alaposan keverd össze. Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint: adj hozzá több zúzott chilit a csípősséghez, juharszirupot az édességhez, lime levet a savassághoz vagy tamarit a sóssághoz. Ne légy óvatos – ennek a pácnak nagyon ízletesnek kell lennie!

3. Add hozzá a felszeletelt tempeht a pácba, és forgasd meg, hogy minden darab jól bevonódjon. Fedd le, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de legjobb, ha 24 órára. 24 óra alatt lesz a legízletesebb! A pácolás alatt időnként keverd át, hogy egyenletesen bevonódjon. *(Pro tipp: Közvetlenül a sütés előtt locsold meg egy kis extra juharsziruppal és tamarival az extra ízért. Opcionális, de ajánlott!)*

4. A pácolás után melegítsd elő a sütőt 190°C, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd rá a tempeht, és tartsd meg a maradék pácot, hogy a sütés után meg tudd kenni vele a tempeht.

5. Süsd 22-30 percig, vagy amíg karamellizálódik és mély aranybarna lesz. Vedd ki a sütőből, és kend meg a maradék páccal.

6. Ez a tempeh finom ázsiai ihletésű ételekhez, mint például tavaszi tekercsekhez, salátákhoz és tésztaételekhez! A maradékot lefedve tárold a hűtőben akár 3 napig. Frissen a legjobb.

Földimogyorós és Citromfüves Tempeh Satay

IFöldimogyorós és Citromfüves Tempeh Satay

Ez a 10 összetevős recept Délkelet-Ázsiai ízek által inspirált. Az alapja az ízletes pác, citromfűvel, földimogyoróvajjal, chilivel, fokhagymával, kurkumával és lime-mal van fűszerezve. Az eredmény egy ízletes, édes, élénk szósz, amely tökéletesen átjárja a tempéht.

A recept különlegessége, hogy elkészíthető grillen, grillserpenyőben vagy sütőben is, attól függően, hogy milyen felszerelés áll rendelkezésre. Ráadásul nem muszáj nyársra húzni a tempeht, ha úgy könnyebb. Az igazi varázs a szószban rejlik. 

Elkészítés

  1. A tempeh keserűségének csökkentésére tedd egy peremes serpenyőbe vagy lábosba, amibe 2-3 cm vizet töltesz, és közepes hőfokon kezd forralni. Párold a tempéht összesen 10-12 percig, egyszer megfordítva a félidőben.
  2. Öblítsd le, töröld szárazra, és vágd falatnyi darabokra. Érdemes a tempéht hosszában félbevágni, majd háromszögekre vagy téglalapokra vágni. Tartsd szem előtt, hogy a daraboknak elég vastagnak és nagynak kell lenniük ahhoz, hogy fel tudd húzni őket nyársra (ha úgy készíted). Tedd félre.
  3. Készítsd el a pácot úgy, hogy az összes hozzávalót (chili-fokhagyma szósz, szezámolaj, földimogyoróvaj, kókuszaminók, lime lé, juharszirup, kurkuma (opcionális), fokhagyma, só és citromfű) egy konyhai robotgépbe teszed. Turmixold össze alaposan.
  4. Kóstold meg, és szükség szerint ízesítsd még, több chilit adva a csípősségért, juharszirupot az édességért, lime levet a savasságért, vagy kókuszaminót vagy sót a sósságért. Ne légy óvatos, nagyon ízesnek kell lennie!
  5. Add a szeletelt tempéht a pácba, és forgasd át, hogy minden darabot befedjen. Fedd le, és hűtsd legalább 2 órán át, lehetőleg 24 órán át. 24 óra alatt szívja fel a legtöbb ízt! Pácolás közben időnként forgasd meg a tempéht, hogy egyenletesen bevonja a pác. A legjobb, ha a tempéht egy zacskóban vagy sekély tálban pácolod, hogy minden darab merüljön el a pácban.
  6. Ha bepácoltad, melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Óvatosan húzd a tempeht grill- vagy sütőálló nyársakra, és helyezd a tepsire. A maradék pácot tedd félre, hogy összekeverd vele a tempéhvel a sütés után. (Ha kihagyod a nyársakat, lépj a 8. lépésre, és helyezd a tempeht közvetlenül a tepsire.)
  7. Melegítsd fel a grillt vagy grillserpenyőt, és kend meg a felületét szezám- vagy kókuszolajjal, hogy megakadályozd a tapadást. Amikor forró, add hozzá a tempeh nyársakat, és süsd mindkét oldalon kb. 4 percig, amíg grillnyomok nem jelennek meg.
  8. Helyezd vissza a nyársakat a tepsire. Csurgass rájuk még egy kis kókuszaminót és maradék páclevet az extra ízért.
  9. Süsd 20-30 percig 190 °C-on, vagy amíg mély aranybarnára nem sül, egyszer megfordítva a félidőben az egyenletes sütés érdekében. Vedd ki a sütőből, és kend be bármilyen megmaradt páccal.

Hozzávalók: 

  • 250 g tempeh

SZÓSZ

  • 2 teáskanál chili-fokhagyma szósz
  • 1 evőkanál szezámolaj (ha kerülnéd az olajat, hagyd ki, és adj hozzá egy kicsit több lime-ot, kókuszaminókat, és juharszirupot)
  • 2 evőkanál sós krémes földimogyoróvaj (vagy mandulavaj, kesudióvaj, vagy napraforgóvaj)
  • 6 evőkanál kókuszaminó (vagy helyettesítsd gluténmentes tamarival*)
  • 3 evőkanál lime lé
  • 2 evőkanál juharszirup (ízlés szerint több is lehet)
  • 2 teáskanál friss kurkuma* (opcionális)
  • 4 gerezd fokhagyma (megpucolva)
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 szál citromfű (végei eltávolítva, harmadokra vágva)

TÁLALÁSHOZ (opcionális)

  • Friss koriander
  • Földimogyorós szósz
  • Vajsaláta csésze vagy saláták
  • Tésztatálak
  • Sriracha vagy chili-fokhagyma szósz

A maradékot lefedve tárold a hűtőben legfeljebb 3 napig, vagy a fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig.

Megjegyzések

  • Ha tamarit használsz, kezdd a megadott mennyiség felével, mert sósabb és erősebb lehet az íze.
  • A friss kurkuma helyettesíthető 1/4 teáskanál őrölt kurkumával.

  • A kókuszaminó: egy olyan szósz, amelyet a kókuszpálma erjesztett nedvéből készítenek, és tengeri sóval kombinálnak. Ízében és állagában hasonlít a szójaszószhoz, de enyhébb és kissé édesebb.

Elkészítés:


  1. Készítsd el a mázat úgy, hogy chili-fokhagyma szószt, földimogyoróvajat, szezámolajat, kókuszaminót (vagy tamarit), lime levet, friss gyömbért és juharszirupot teszel egy kis keverőtálba. Habverővel keverd össze.
  2. Adj hozzá vizet, amíg egy vékony, önthető szószt nem kapsz. Kóstold meg, és szükség szerint ízesítsd, több chili-fokhagyma szósszal a csípősségért, juharsziruppal az édességért, lime lével a savasságért, vagy kókuszaminóval a sósságért. Ne légy óvatos, nagyon ízesnek kell lennie!
  3. Add hozzá a felaprított tempéht a mázhoz, és forgasd meg, hogy minden darabot befedjen. Fedd le, és hűtsd 15 percig (de még jobb, ha 24 óráig marad lefedve a mázzal). Készítsd elő a többi zöldséget és feltéteket eközben.
  4. Hevíts egy nagy peremes vas vagy fémből készült serpenyőt közepes hőfokon. Ha forró, helyezd bele a tempeht, és tartsd meg a máz nagy részét a tálban (tedd félre későbbre). Pirítsd 3-4 percig, mindkét oldalán barnára, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
  5. A még forró serpenyőbe add hozzá a szezámolajat, a zöldhagymát és a vegyes zöldségeket (ha zöld leveleseket is hozzáadsz, várj a 6. lépésig). Fűszerezd egy kis kókuszaminóval (vagy tamarival), és keverd össze. Fedd le, hogy a zöldségek párolódjanak, időnként kevergetve, amíg enyhén aranybarnák és puhák nem lesznek (kb. 4-5 perc). Ha tapadnak a serpenyőhöz, adj hozzá 1-2 teáskanál vizet, hogy fellazuljanak.
  6. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, add hozzá a zöldeket - a gabonákat -, és pirítsd 3-4 percig, amíg át nem melegszenek és enyhén barnák nem lesznek. Ezután add hozzá a megpirított tempeht és a maradék mázat, és keverd össze. Főzd további 1-2 percig, vagy amíg minden forró és jól összekeveredik.
  7. A maradékot fedd le, és tárold a hűtőben legfeljebb 4-5 napig. Lefagyasztva tárolható legfeljebb 1 hónapig. Felengedés után forró serpenyőben melegítsd újra egy kis szezámolajjal.


30 Perces Tempeh Stir-Fry

IMindenkinek szüksége van egy jó, klasszikus stir fry receptre, amit gyors ebédekre és vacsorákra elő lehet kapni.

Ez a az étel mindössze 30 perc alatt elkészül, és felhasználható a maradék zöldségek, gazdag fehérjében és rostban és kellemes ízélményt nyújt. 

Hozzávalók MÁZ

  • 3-4 teáskanál chili-fokhagyma szósz (ízesítsd a kívánt csípősség szerint)
  • 4 evőkanál sós krémes földimogyoróvaj (vagy mandulavaj, kesudióvaj, napraforgóvaj)
  • 4 teáskanál szezámolaj (ha kerülöd az olajat, helyettesítsd vízzel)
  • 1/3 csésze kókuszaminó (vagy helyettesítsd kicsit kevesebb tamarival, mivel annak erősebb lehet az íze)
  • 4 teáskanál lime lé
  • 3 teáskanál frissen reszelt gyömbér (vagy helyettesítsd 1/2 teáskanál őrölt gyömbérrel)
  • 1 teáskanál juharszirup (ízlés szerint több is lehet)
  • 3-4 evőkanál víz

TEMPEH

  • 250 g tempeh (falatnyi négyzetekre vágva)

A TÖBBI HOZZÁVALÓ

  • 4 teáskanál szezámolaj
  • 2/3 csésze aprított zöldhagyma
  • 4 csésze vegyes aprított zöldség (esetleg érdemes piros kaliforniai paprikát, brokkolit, répát és kelkáposztát használni)
  • 4 teáskanál kókuszaminó (vagy tamari)
  • 3 csésze - maradék - főtt quinoa, barnarizs, vagy nyers karfiolrizs

• A kókuszaminó: egy olyan szósz, amelyet a kókuszpálma erjesztett nedvéből készítenek, és tengeri sóval kombinálnak. Ízében és állagában hasonlít a szójaszószhoz, de enyhébb és kissé édesebb.